ΥΓΕΙΑ – ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ – ΔΙΑΤΡΟΦΗ

H_othwmanikh_mageirikhΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ: Η οθωμανική μαγειρική. 99 παλατιανές συνταγές προσαρμοσμένες στη σύγχρονη κουζίνα, εισαγωγικό σημείωμα στην ελληνική έκδοση Πηνελόπη Στάθη, μτφ. Κατερίνα Στάθη, <Ποταμός>, Αθήνα 2013, σελ. 227 [Πρόλογος / Χρήσιμες πηγές για τις συνταγές της οθωμανικής κουζίνας / Οι κουζίνες του οθωμανικού σαραγιού / Οι συνήθειες φαγητού των Οθωμανών / Μπαχαρικά, βότανα και άλλα καρυκεύματα / Μπαχαρικά, βότανα και άλλα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται στις οθωμανικές συνταγές / Σύντομη εισαγωγή στις συνταγές} / Σούπες {Σούπα με ρύζι – Ρεβιθόσουπα – Σούπα με σιτάρι – Πατσάς – Λευκή σούπα – Σούπα με συκώτι – Κοτόσουπα με αμύγδαλα και αυγολέμονο – Ψαρόσουπα με σιτάρι – Γαμήλια σούπα} / Κρέατα, κότες, πάπιες και χήνες {Μέθοδοι μαγειρέματος του κρέατος και των πουλερικών στην οθωμανική κουζίνα – Κεμπάπια – Γιαχνιά – Κιουλμπαστί – Κεφτέδες – Αρνί με δαμάσκηνα και βερίκοκα – Κότα με κριθαράκι και ξηρούς καρπούς – Αρνί με ξηρούς καρπούς και μόσχο – Κρέας πρόβειο με ρεβίθια – Λαγός γιαχνί – Κοτόπουλο τσιγαριστό – Κοτόπουλο γιαχνί – Τασκεμπάπ – Κεμπάπ σε μπόλια – Πρόβειο κρέας κιουλμπαστί – Κεφτεδάκια σε μπόλια – Κεφτέδες καντίν μπουτού, με ρύζι και κιμά – Γλυκό κρέας} / Πιλάφια {Πώς μαγειρεύεται το πιλάφι – Συμβουλές για το μαγείρεμα του πιλαφιού – Χερισέ – Πιλάφι κίτρινο με ζαφορά – Πιλάφι πράσινο με χορταρικά – Πιλάφι με σκόρδο – Πιλάφι με ρεβίθια – Πιλάφι χωρίς βούτυρο – Πιλάφι με μελιτζάνες – Πιλάφι κουμπουνί, με κρέας και ξηρούς καρπούς – Ατζέμ ή περσικό πιλάφι – Πιλάφι χωρίς κρέας – Ιτς πιλάφι – Πιλάφι με πλιγούρι και κάστανα} / Ζυμαρικά και μπουρέκια {Συμβουλές για το άνοιγμα της ζύμης – Μαντί, τατάρικο μπουρέκι και πιρουχί – Τυρόπιτα – Μπουρέκι με κοτόπουλο – Μπουρέκι φλιτζανιού – Μπουρέκι με κρεμμύδι – Βέρτικα – Φουσκωτό τυροπιτάκι – Σου μπουρέκι} / Ψάρια {Τρόποι μαγειρέματος του ψαριού στην οθωμανική κουζίνα – Κεμπάπια – Γιαχνιά – Πλακί – Ψαρόσουπα με κέφαλο – Σκουμπρί γιαχνί – Το γιαχνί του παπά – Ξιφοτράχηλο γιαχνί – Ψάρι τουρσί – Σκουμπρί με σκορδαλιά} / Λαχανικά και γεμιστά {Κυδώνι με κρέας – Κολοκυθάκια με κρέας – Σπανάκι με τυρί – Μελιτζάνα καϊκανάς ή ομελέτα – Μεντφουνέ, μελιτζάνα με κρέας – Χιουνκιάρ μπεγεντί – Κεμπάπ στη γάστρα – Γεμιστά μήλα με κρέας – Μελιτζάνες γεμιστές – Μελιτζάνες γεμιστές Χαλεπιού – Μελιτζάνες γιαλαντζί – Κολοκυθάκια γεμιστά με τυρί} / Σαλάτες, μεζέδες και τουρσιά {Μασταβέ ή Τζατζίκι με σέσκουλο – Μαρουλοσαλάτα – Σαλάτα με πολτοποιημένο αγγούρι – Τσερκέζικη σαλάτα – Μελιτζανάκι τουρσί – Αγγουράκι τουρσί – Παντζάρι τουρσί – Σκόρδο τουρσί – Καυτερή κόκκινη πιπεριά τουρσί – Πράσινη πιπεριά τουρσί – Γεμιστά τουρσί} / Φαγητά με αυγά {Μουτζβέρι με φασολάκια – Αυγά με κρεμμύδια – Αυγά με γιαούρτι – Αυγά με σπανάκι – Καϊκανάς} / Γλυκά, σερμπέτια και μαντζούνια {Χαλβάδες – Χαλβάς σαπουνί – Χαλβάς αυτοκρατορικός – Γλυκά με φρούτα – Τριαντάφυλλο γλυκό – Βύσσινο κομπόστα – Σερμπέτι τριαντάφυλλο – Σερμπέτι νεράντζι – Σερμπέτι ροδάκινο – Σουμάδα – Μαύρα μούρα πελτές – Λεμόνι πελτές – Κυδώνι πελτές – Γλυκό με καϊμάκι και βερίκοκο – Γλυκά με δημητριακά και γάλα – Ασουρές – Ζερδές – Μαλεμπί – Ρυζόγαλο – Ταβουκγκιογσού – Γλυκά με ζύμη – Κανταΐφι με καρύδια – Καντίν γκιομπεγί – Λαλάγγια ή Λαλαγγίτα – Λαλαγγίτες με τυρί – Μαντζούνια – Νεβρουζιγιέ ή μαντζούνι της Μαγνησίας – Μαντζούνι ανακουφιστικό – Γλυκά του κουταλιού που προσφέρθηκαν στον εορτασμό του 1539 – Σερμπέτια, καφέδες και κομπόστες που αναφέρονται στο Sohbetname – Κατάλογος εδεσμάτων του γεύματος που παρέθεσε το Παλάτι στον εορτασμό του 1539 / Κατάλογος εδεσμάτων του Παλατιού / Βιβλιογραφία] [Τιμή πώλησης: 19.00 ευρώ. Με έκπτωση: 14,00 ευρώ]

ΖΟΥΜΠΑΝΕΑΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ: Διατροφική νοημοσύνη. Η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία, πρόλογος Ιάκωβος Θεοδοσίου, τέταρτη έκδοση, <Μεταίχμιο>, Αθήνα 2013, σελ. 235 [‘Δουλεύοντας’ με τη βουλιμία {‘Προλογίζοντας’ τη βουλιμία… – Εισαγωγή: Τα κριτήρια της βουλιμίας – Παράγοντες ανάπτυξης της βουλιμίας και της πολυφαγίας – Ψυχολογική και διατροφική προσέγγιση της βουλιμίας και της πολυφαγίας – Μέθοδοι και τεχνικές αντιμετώπισης ατόμων με διατροφική διαταραχή} / Η διατροφική πολιτική στη θεραπεία των διατροφικών διαταραχών {Μηχανισμοί πείνας και κορεσμού – Η αναγκαιότητα ενός σωστά επιλεγμένου διατροφικού προγραμματισμού} / Εκπαιδεύοντας τα άτομα με διατροφική διαταραχή {Εκπαιδεύοντας με απλά λόγια – Τα έξυπνα τρόφιμα} / Υπόδειγμα διαιτολογίου στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών / Δείκτης διατροφικής νοημοσύνης / Επιστολές και τροφή για σκέψη / Σχόλια αναγνωστών] [Τιμή πώλησης: 18,50 ευρώ. Με έκπτωση: 14,00 ευρώ]

ΚΑΒΡΟΥΛΑΚΗ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ: Η γλώσσα της γεύσης. Λεξικό της ιστορίας της ελληνικής διατροφής, <Asprimera Publications>, Αθήνα 2011, σελ. 317 [Τιμή πώλησης: 15,00 ευρώ. Με έκπτωση: 13,50 ευρώ] [ΕΠΩΛΗΘΗ]

ΚΑΣΤΑΝΑΣ, ΗΛΙΑΣ: Ελαιόλαδο και υγεία, <Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης>, Αθήνα 2000(;), σελ. 261 [Τιμή πώλησης: 15,00 ευρώ. Με έκπτωση: 11,50 ευρώ] [ΕΠΩΛΗΘΗ]

ΛΑΓΓΟΥΡΑΝΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ: Ποιος μπορεί να μας γιατρέψει, πρόλογος Θάνος Δημόπουλος, εισαγωγικό σημείωμα Παναγιώτης Κουμεντάκης, <Κουκκίδα>, Αθήνα 2008, σελ. 332 [Διατροφή και τρόπος ζωής στην πρόληψη και τη θεραπεία της αρρώστιας / Μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων ιστών και οργάνων. (Παρελθόν, παρόν και μέλλον) / Παράρτημα] [Τιμή πώλησης: 21,10 ευρώ. Με έκπτωση: 16,00 ευρώ]

ΛΑΜΠΡΑΚΗ, ΜΥΡΣΙΝΗ: Ωφέλιμη μαγειρική με βότανα και φρούτα, δέκατη έκδοση, <Mirsini’s Edition>, Αθήνα χ.χ., σελ. 197 [Τιμή πώλησης: 13,74 ευρώ. Με έκπτωση: 10,50 ευρώ] [ΕΠΩΛΗΘΗ]

ΜΙΧΕΛΗ, ΛΙΖΑ: Το τετράδιο της Ερατώς. Η σμυρναϊκή κουζίνα (1867-1919). Συνταγές και ιστορία, ρόλογος Ξενοφών Λήμνιος, <Γαλάτεια>, Αθήνα 1993, σελ. 235 [Εισαγωγικό σημείωμα / Εισαγωγή στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης / Μαγειρική {Φαγητά της κατσαρόλας – Φαγητά του τηγανιού (και μικτά) – Φαγητά του φούρνου} / Ζαχαροπλαστική {Γλυκά της κατσαρόλας – Γλυκά του τηγανιού – Γλυκά του φούρνου} / Βιβλιογραφία] [Τιμή πώλησης: 36,00 ευρώ. Με έκπτωση: 27,00 ευρώ]

ΜΠΟΥΡΝΤΑΙΝ, ΑΝΤΟΝΥ [ANTHONY BOURDAIN]: Η περιπλάνηση ενός μάγειρα. Αναζητώντας το τέλειο γεύμα, μτφ. Άννα Παπασταύρου, <Νάρκισσος>, Αθήνα 2003, σελ. 389 [Αγαπημένη μου Νάνσυ, / Εισαγωγή / Η προέλευση του φαγητού / Επιστροφή στην ακτή / Το έγκαυμα / Τα στέκια των αγοριών – τα στέκια των κοριτσιών / Πώς πίνεται η βότκα / Κάτι πολύ σπέσιαλ / Η λεωφόρος του θανάτου / Τόκυο Redux / Στο δρόμο για την Πεϊλίν / Φλόγες πάνω από την Αγγλία / Η καταγωγή των μαγείρων / Κάνουν σερφ οι Βιετκόνγκ; / Δυτική Ακτή / Πολύ, πολύ δυνατός / Το τέλειο] [Τιμή πώλησης: 27,00 ευρώ. Με έκπτωση: 20,00 ευρώ] [ΕΠΩΛΗΘΗ]

ΜΥΛΩΝΑ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ: Συνταγές από το Περιβόλι της Παναγιάς. Μονές και διαδρομές, μτφ. Πελαγία Τσινάρη, φωτογραφίες Αγιορείτικη Φωτοθήκη & Σπύρος Στάβερης, επιμέλεια πιάτων Νίκος Κατσάνης, φωτογράφηση πιάτων Κώστας Αμοιρίδης, <Ποταμός>, Αθήνα 2011, σελ. 167 [Τιμή πώλησης: 25,00 ευρώ. Με έκπτωση: 22,50 ευρώ] [ΕΠΩΛΗΘΗ]

ΞΕΝΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΑΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ: Γνωρίστε τα ελληνικά super foods. Ενισχύστε την υγεία σας. Αποκτήστε ενέργεια. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας, <Διόπτρα>, Αθήνα 2014, σελ. 151 [Τιμή πώλησης: 13,80 ευρώ. Με έκπτωση: 10,50 ευρώ] [ΕΠΩΛΗΘΗ]

ΣΙΜΟΝΣ, ΠΩΛΙΝΑ [PAULLINA SIMONS]: Το τραπέζι της Τατιάνας. Οι συνταγές της Τατιάνας και του Αλεξάντερ για φαγητό και αγάπη, μτφ. Ρένα Χατχούτ, επιμέλεια Διδώ Κομεζάτου – Στέλλα Βρετού, <Ωκεανίδα>, Αθήνα 2009, σελ. 323 [Τιμή πώλησης: 16,23 ευρώ. Με έκπτωση: 12,00 ευρώ]

ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ, ΝΙΚ. Κ.: Οδηγός μαγειρικής, <Εκδόσεις Η. Μανιατέα>, Αθήνα 2005, σελ. 427 (και 4 σελ. με εικόνες εκτός κειμένου) [Τιμή πώλησης: 36,93 ευρώ. Με έκπτωση: 28,00 ευρώ]

ΦΙΤΖΕΡΑΛΝΤ, ΡΑΝΤΑΛ [RANDALL FITZERALD]: Τροφές και φάρμακα. Η απάτη του αιώνα. Πώς οι τροφές και τα φάρμακα καταστρέφουν την υγεία μας, μτφ. Ρένα Λέκκου-Δάντου, <Περίπλους – Διονύσης Βίτσος>, Αθήνα 2008, σελ. 309 [Τιμή πώλησης: 26,61 ευρώ. Με έκπτωση: 20,00 ευρώ]

ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΙΩΑΝΝΑ: Τα γλυκά της Τουρκίας. Ας φάμε γλυκά για να μιλήσουμε γλυκά…, <Απόπειρα>, Αθήνα 2005², σελ. 175 [Τιμή πώλησης: 21,30 ευρώ. Με έκπτωση: 16,00 ευρώ]

ΨΑΛΛΑΣ, ΖΗΣΗΣ: Πολύ πιθανό, αλλά όχι αποδεδειγμένο. Κυνηγώντας την υγιεινή διατροφή, επιμέλεια Μιχάλης Πιτσιλίδης, <Αρχιπέλαγος>, Αθήνα 2008, σελ. 322 [Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τα νέα ‘πορίσματα της επιστήμης’ σχετικά με την ‘υγιεινή διατροφή’. Οι πληροφορίες που διοχετεύονται μέσω των ΜΜΕ είναι πολλές, αντιφατικές και αντικρουόμενες. Έτσι, έχει διαμορφωθεί μια ισχυρή τάση αναζήτησης της περίφημης υγιεινής, ισορροπημένης ή επιστημονικής διατροφής αλλά κανένας – ούτε οι ειδικοί – δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ή – μάλλον – πού και γιατί κρύβεται η αλήθεια. Σε αυτό το περιβάλλον ήταν φυσικό να ανθίσει και στην συνέχεια να το κατευθύνει η παραπληροφόρηση, κατευθυνόμενη με την σειρά της από ισχυρά οικονομικά κίνητρα. Κατά καιρούς, τρόφιμα όπως το κρέας, το βούτυρο και τα αβγά έχουν στιγματιστεί αδίκως ή υπερβολικά ενώ άλλα, όπως οι φυτικές ίνες, έχουν γνωρίσει μια επιπόλαιη αποθέωση. Ταυτόχρονα, αμφισβητούμενης αξίας και ασφάλειας ουσίες έχουν μαζικά εισαχθεί στη διατροφή μας ενώ άλλες, βέβαιης αξίας και ασφάλειας, έχουν εξοβελιστεί προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα. Επιστήμονες έχει αποκαλυφθεί ότι είτε έκαναν λάθος είτε, το χειρότερο, εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία παραπλάνησης] [Τιμή πώλησης: 18,09 ευρώ. Με έκπτωση: 13,50 ευρώ]

***: Ιστορία της διατροφής. Προσεγγίσεις της σύγχρονης ιστοριογραφίας, επιμέλεια Άννα Ματθαίου, <Ε.Μ.Ν.Ε. – Μνήμων>, Αθήνα 1998, σελ. 200 [Άννα Ματθαίου: «Προλογικό σημείωμα. Ιστορία της διατροφής: Η δυναμική των προσεγγίσεων» / Fernand Braudel: «Γενική εισαγωγή. Διατροφή και κατηγορίες της ιστορίας», μτφ. Άννα Ματθαίου / Oswyn Murray: «Οι κανόνες του συμποσίου ή η προβληματική της ηδονής», μτφ. Κώστας Μέκκας / Marc Bloch: «Οι τροφές στην παλαιά Γαλλία», μτφ. Γιώργος Κόκκινος – Ράνια Γεωργοπούλου / Bruno Laurioux: «Τα μενού των συμποσίων στα βιβλία μαγειρικής του τέλους του μεσαίωνα», μτφ. Αλεξάνδρα Σφοίνη / Emmanuel Le Roy Ladurie: «Ένα φαινόμενο βιο-κοινωνικό και πολιτισμικό: Ο θηλασμός επί πληρωμή στη Γαλλία τον 18ο αιώνα», μτφ. Μαρία Σπηλιωτοπούλου / Jean-Paul Aron: «Βιολογία και διατροφή στην αυγή του 19ου αιώνα», μτφ. Χριστίνα Κουλούρη / Raphaëlle Moine: «Το δείπνο της Babette (Gabriel Axel, Δανία, 1986) ή πώς οι παραβολές ξαναβρίσκουν τη σημασία τους», μτφ. Ελευθερία Ζέη / Anne Martin-Fugier: «Τα γεύματα στο καθημερινό ωράριο των αστικών νοικοκυριών στο Παρίσι τον 19ο αιώνα», μτφ. Βάσω Θεοδώρου / Stephen Mennell: «Αποκλίσεις και συγκλίσεις στην ανάπτυξη της μαγειρικής κουλτούρας», μτφ. Ιουλία Πεντάζου / Piero Camporesi: «Κουζίνα της πόλης και κουζίνα της υπαίθρου», μτφ. Καίτη Αρώνη-Τσίχλη / Roland Barthes: «Για μια ψυχο-κοινωνιολογία της σύγχρονης διατροφής», μτφ. Ελένη Φουρναράκη / Arjun Appadurai: «Πώς φτιάχνεται μια εθνική κουζίνα: Τα βιβλία μαγειρικής στη σύγχρονη Ινδία», μτφ. Βασιλική Γιακουμάκη] [Τιμή πώλησης: 12,78 ευρώ. Με έκπτωση: 10,50 ευρώ] [ΕΠΩΛΗΘΗ]

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under ΥΓΕΙΑ - ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s